Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2006 19:30 - Не е хубаво да живееш "на автопилот"
Автор: jean Категория: Изкуство   
Прочетен: 2696 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2006 00:48


Не е хубаво да живееш  "на автопилот"

Управлявате живота си с универсално дистанционно. Какво бихте направили?


Щрак (Click)

САЩ, 2006 г. В ролите: Адам Сандлър, Кейт Бекинсейл, Кристофър Уокън и др.

image
Представете си, че имате вълшебно дистанционно управление, с което да направлявате живота си. Бихте могли да "прескачате" неприятните моменти от живота си: караниците с жена ви, скучните вечери с роднините, кошмарните седмици, през които сте болни.

Точно това се случва с героя на Адам Сандлър, Майкъл Нюман във филма "Щрак" (Click, САЩ 2006 г.). Загадъчен мъж на име Морти (в ролята Кристофър Уокън), подарява на Майкъл хай-тек универсално дистанционно управление, с което той може да управлява не само всички уреди в къщата, но и ... собствения си живот.

Най-сетне мъжът, който се стреми с всички сили да осигури на семейството си онова, което неговите майка и татко не са съумели да му дадат - добро финансово благосъстояние - може да се захване със задачата без да се разсейва от странични занимания. Той вече може да "прескача на автопилот" скучните и ненужни моменти от живота си - досадната вечеря с родителите си, ужасния масаж, който жена му (в ролята Кейт Бекинсейл), иска от него преди да правят... секс.

Всичко върви отлично до момента, в който дистанционното управление взима нещата в свои ръце. И то в буквалния смисъл! Майкъл започва автоматично да прескача всички моменти, които в началото сам е пожелал. Интелигентната функция на джаджата се оказва не чак толкова съвършена, колкото твърди странният продавач Морти - Майкъл вече пропуска всички караници с жена си, пътя от вкъщи до работното място, всеки полов акт (защото без да иска заедно с масажа е прескочил веднъж и самото приятно преживяване!).

Не можем да не обърнем внимание на силната алегоричност на случващото се с главния герой. Веднага можем да направим паралел със съвременния забързан делови човек - той няма време за много неща в живота си, тъй като цялото му внимание е съсредоточено върху правенето на пари. Точно в този ред на мисли идва и втората половина от филма, където вече преобладава не комедийната, а драматичната стилистика - поради дяволската функция на дистанционно нашият герой напълнява, жена му се развежда от него, баща му почива, без да си вземе истинско "сбогом".

Няма да издавам финала на филма, който е изненадващ, но пък може да подразни противниците на твърде сладникавите "хепи енд" завършеци.

Филмът "Щрак" много силно напомня на "Всемогъщият Брус", в който героят на Джим Кери живее в нещо като изкуствен свят-телевизионно шоу- а-ла "Биг Брадър", без да го знае. Джим Кери обаче е много по-силен драматичен актьор и изгражда по-вълнуващо образа на героя си.

Автор: Ян Лесневски.


Тагове:   автопилот,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jean
Категория: Новини
Прочетен: 169909
Постинги: 34
Коментари: 56
Гласове: 285
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930