Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 22:17 - ПРОФЕСОР ИЛИЯН МИХОВ - ЕДИН БРИЛЯНТЕН и ДЪЛБОК УМ!
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2502 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2010 07:26


23.01.2010 г.
 събота
               ПРОФЕСОР ИЛИЯН МИХОВ
                             /интервю/
        От около 10 години чета внимателно и систематично всички публикации на професор Илиян Михов.
        Професорът е личност, която просто не може да бъде сравнена с  равнището на икономистите, които работят, преподават и вършат изследователска работа в България. Донякъде с него сравним е само професор д-р Тончо Трендафилов, но Тончо си беше ортодоксален марксист-ленинец и нито неговият ум, нито неговото блестящо перо можеха да компенсират официализираните идеологически ограничения на марксизма-ленинизма.
          Професор Илиян Михов притежава дълбинно, фундаментално изградено и култивирано теоретическо мислене. Изразява се и пише на отличен концептуален и семантично плътен език, който факт е безусловно доказателство за логичността и яснотата на неговото мислене.
              В сравнение с него един Иван Костов е обикновен провинциален доцент. 
                 Привличането на професор Илиян Михов като заместник-председател на Министерския съвет е изключителна заслуга на министър-председателя Бойко Борисов. Всякакви съмнения и резерви относно личността и качествата на професор Илиян Михов, намерили място в публичното пространство, ако не са плод на обикновено невежество,   са чисто и просто израз на завист и партийно мотивирани претенции за постове.
                                                      +
                                             ИНТЕРВЮ

image

С бъдещия вицепремиер проф. Илиян МИХОВ, разговаря Христо Николов

- Г-н Михов, кога най-рано e възможно да се включите в правителството с оглед на задълженията ви към института INSEAD?

- Идвам в България още следващата седмица. Както господин Борисов ясно каза, той ще ме назначи, когато смята, че е най-добре.

- Премиерът Бойко Борисов потвърди, че ще се включите като вицепремиер. Окончателно ли приехте поканата?

-Тази седмица окончателно уточняваме детайлите на моето участие заедно с господин Борисов. Както споменах няколко пъти, ще се включа на позицията, която премиерът реши, че е най-добре за България.

- Българската кандидатка за еврокомисар Кристалина Георгиева каза, че са й трябвали 5 минути, за да приеме поканата на г-н Борисов. Вие бързо ли решихте и с каква дилема се борихте?

- Да, взех решението много бързо. Ще участвам така, както министър-председателят реши. Направил съм всичко възможно, за да се осъществи това решение максимално бързо и по най-полезния за България начин.

- Вие сте един от икономическите съветници на Бойко Борисов. По какви теми се е допитвал премиерът до вас и какво го посъветвахте? Вие част ли сте от политическа партия ГЕРБ?

- Ние сформирахме този съвет през ноември и през това време всеки един от членовете му говори с господин премиера по различни икономически въпроси. Аз обсъждах с г-н Борисов главно дългосрочната стратегия за развитието на България както и влизането в еврозоната.

- От 2005 г. сте избран и в консултативния съвет към БНБ. Разяснете дейността си?

- Основно участвах в научноизследователската дейност.

- Преди много години коментирахте пред българска медия, че “не сте сигурен за вицепремиерско място”. Какво се промени оттогава, за да се почувствате днес с нужните качества за политиката?

- Не съмсигурен за кое интервю става дума и затова няма да коментирам предишните си думи извън контекст. За сегашната позиция мога да кажа, че за първи път се поставя на преден план дългосрочното развитие на страната. Не че не са чертани планове за развитие, но те винаги са оставали малко назад от фокуса на правителствата. А развитието е най-важното, защото то прави бедните държави богати.

Ако успеем с този икономически екип да се справим не само с кризата, а и да променим за по-добро развитието на страната, тогава след 10-15 години България ще изглежда по съвсем друг начин. Г-н Борисов застава изцяло зад тези идеи, министрите от това правителство са на световно ниво. Мисля, че това дава добра мотивация на моето решение.

- Как оценявате настоящото състояние на българската икономика? Финансовият министър Симеон Дянков се хвали с рекордно ниския бюджетен дефицит в ЕС. Одобрявате ли подобна политика, или мислите, че е прекалено консервативна?

- Ще обсъдим с г-н Дянков бюджетната политика на страната и ще видим какво е най-доброто развитие за 2010-а. Засега мога да кажа най-важното - г-н Дянков извърши феноменални промени в страната. Заедно с министър-председателя и останалите министри те поставиха основите на макроикономическата стабилност, благодарение на която сега ще е много по-лесно да се прокарат мерки, които да доведат до бързото излизане от кризата.

- Симеон Дянков потвърди, че ДДС ще бъде намален с 2% от 2011 г., а до края на мандата на ГЕРБ ставката ще падне на 16%. Одобрявате ли това?

- Мисля, чевсички сме съгласни, че ако може страната да се развива с по-ниски данъци и бюджетът да не изпадне в хроничен дефицит поради това, то това е най-доброто възможно решение.

- Кризата в България настъпи със закъснение спрямо САЩ и Европейския съюз, основния ни търговски партньор. Това означава ли, че ще излезем последни от кризата?

- Една от задачите на правителството за тази година ще е да ускорим процеса на възстановяване.

- Какви антикризисни мерки биха могли да се приложат у нас в най-кратки срокове?

- Редно е първо да обсъдим в правителството техните и моите виждания и тогава да излезем с пакет от мерки. Нямам никакво желание да казвам “Това са моите мерки. Аз ги предложих”. Едно правителство е силно, когато работи в екип.

- Предложихте за дебат идея за модифициране на валутния борд, която получи противоречиви оценки - например от Иван Костов и Георги Ганев. Пояснете къде се прилага този модел и ще настоявате ли да се въведе в България?

- Прекалено много внимание се отдели на тази идея. Тя не е на дневен ред. Ако някой има желание, можем да организираме академична дискусия на тази тема, защото, пак подчертавам ясно, това е една академична тема, а не политически план. Ако не мога да убедя разумни и високо професионални хора като Иван Костов или Ганев, най-вероятно има някакъв проблем с това, което съм казал, пак подчертавам като учен, а не като политик. Според мен хубавото, което се случи, е, че българската икономическа общност се ангажира в една интересна дискусия. Надявам се и в бъдеще да бъдат все така активни и ако смятат, че греша, да ме критикуват. Аз много уважавам конструктивната и аргументирана критика.

- Настоявате за незабавно въвеждане на еврото в страната. Защо, след като България изпълнява Маастрихтските критерии, все още не са ни поканили за “чакалнята за еврото”?

- Една отзадачите ми ще е да работим с министър Дянков за “чакалнята за еврото” и мисля, че до няколко месеца ще има резултати.

- Премиерът каза, че една от задачите ви ще е координирането на дейността за влизане на България в еврозоната. Как ще спомогнете за по-бързото въвеждане на единната валута?

- Пътят и критериите са ясни. Има някои допълнителни договорки, които трябва да уточним, като например те да се съгласят на този валутен курс.

- Главният икономист на Дойче банк Томас Майер предупреди, че срив грози еврото. Като причина той посочва финансовата криза в Гърция. Майер се опасява от разпад на европейския валутен съюз или от масова инфлация в еврозоната. Как ще коментирате тези твърдения?

- Еврото е по-голямо от гръцката криза. Ако Гърция излезе от еврозоната, тогава мисля, че кризата ще е доста пагубна за тях. От това може да пострадат държави с много натрупан дълг. В България за щастие държавният дълг е на завидно ниско ниво. Колкото до масова инфлация в еврозоната, това е неубедително.

- Познавате ли се с министрите, с които ще работите най-близо- Не познавам лично никой от министрите, с които ще работя, но от действията им си личи професионализъм, компетентност и отговорност. Мисля, че имаме общи идеи и цели и ще работим добре като екип.

- Лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев заяви, че “докторите, които са поели ангажимента да лекуват страната, да преценят в какви дози ще дадат лекарството”. Тренчев предложи новият вицепремиер да се занимава и с политиката за привличане на чуждестранните инвестиции. Бихте ли поели и такъв ангажимент?

- Разбира се, привличането на преки инвестиции в България е много важно. Основната функция на тези инвестиции в много случаи не е просто да са източник на капитал, а да донесат с капитала умения, знания, опит.

Бедните страни са бедни основно не защото им липсват машини или пък квалифицирана работна ръка. Те са бедни, защото организацията на обществото, организацията на производството не позволяват производителността да е висока. А богатството е това - висока производителност. Така че, ако успеем да привлечем инвестиции, от които ние, нашите мениджъри, нашите работници могат да се научат, то ще спечелим двойно.

- Какви са впечатленията ви от вашия научен ръководител в Принстън - Бен Бернанке, който сега е шеф на американския Федерален резерв?

- Не е случайно, че Бернанке беше обявен за “Мъж на годината” от списание “Тайм”. Той направи чудеса, за да изведе американската икономика от кризата. За мен няма съмнение, че без него рецесията щеше да е значително по-тежка и по-дълга. С Бернанке обаче все не се засичаме напоследък. Сингапур е далеч от Вашингтон. За последен път през 2007 г. бяхме във връзка, защото той ми написа препоръка за моята професура. Може би тук е моментът да уточня за тези, които не са успели да ми прочетат биографията и все още се чудят дали съм професор или доцент, или просто преподавател. Поне по международните стандарти наистина съм професор.



Тагове:   професор,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1257983
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол