Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2006 20:26 - Руски филм за Афганистан направен по холивудски
Автор: jean Категория: Изкуство   
Прочетен: 17363 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 20.10.2006 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Руски филм за Афганистан направен по холивудски
От: Ян Лесневски
Какво значи да се бориш до последен дъх?
image



9-а рота.
9-ая рота. 9-th company. Русия/Украйна, 2005 г. 130 мин. Военен.

Режисьор: Фьодор Бондарчук.
Сценарий: Юри Коротков.
В ролите: Алексей Чадов, Артур Смолянинов, Константин Крюков, Иван Кокорин, Артьом Михалков, Михаил Пореченков, Фьодор Бондарчук и др.



„9-а рота” е филм, който няма да Ви остави равнодушни. Новият руски хит след „Нощна Стража” и „Турски Гамбит” (и двата от 2004 г.) пристига с гръм и трясък по родните софийски киносалони.

Нека да започнем с факта, че Фьодор Бондарчук е син на легендарния съветски режисьор и актьор Сергей Бондарчук, на когото дължим филми като „Те се сражаваха за родината си”*. Известен като светски паркетен „лъв”, Фьодор се появява често по кориците на руските лайф списания и е водещ на шоуто „Ти си супермодел” . Изненадващо „9-а рота” е всъщност неговият режисьорски дебют. Как един моден водещ и режисьор на музикални видеоклипове би се справил с може би най-болезнената тема в най-новата руска история? Тази дилема, както и моята дълбока любов към руското военно кино (в лицето на филма „Звезда”), ме накараха да гледам този филм.

И така, действието се развива в края на 80-те години на XX-и век, руско-афганистанската война е към края си. В тези смутни времена се събира група военнослужещи, които да бъдат обучени и пратени на фронта като девета рота на 345-и парашутно-десантен полк.

Злият, Врабеца, Джокондата, Ряба, Чугуна, Стас, Пиночет и Хохльо. Това са странните и забавни прякори, които приятелите си измислят. Още по време на тримесечното обучение, те виждат колко жестока и страшна всъщност е войната. Техният обучаващ командир е сержант Дяголо – единственият оцелял след избиването на неговата военна част. Тук филмът следва стриктно схемата на типичния американски военен екшън (от типа „Взвод” на Оливър Стоун). Обучението на момчетата е много тежко, но несъмнено всички мъчения, на които ги подлага дяволския Дяголо, са за тяхно добро. Суровият сержант всъщност се оказва един трагичен образ, тъй като ръководството не му дава да тръгне на бой с другарите си – човекът има травма на главата и е леко лудичък. За жалост, за пореден път му отказват да се върне на бойното поле и мъжагата плаче в маково поле. Ще оставя на зрителите да преценят дали тази сцена не е твърде фарсова и нереална.

image

Сержант Дяголо иска, но не може да последва възпитаниците си в Афганистан.

След пристигането си на самия фронт, момчетата се запознават и с човека, който ще ги поведе на бой сред необятните афгански планини, Хохлът** – в ролята е самият режисьор. В едно свое интервю, той споменава, че уж случайно бил взел ролята, тъй като имало проблем с графика на един друг актьор.

Филмът проследява провеждането на известната в историята операция „Магистрала”, чиято цел е била да се премахне блокадата на муджахидините от областта Хост, за да се доставят провизии за местното население. Картината претендира, че е базирана на действителни събития, но много източници обвиняват сценариста и режисьора в сериозно разминаване с истината. Общо взето, идеята е, че деветата рота остава забравена на една много голяма височина (кота 3234), където се бори с превъзхождащ я по численост противник. Накрая оцелява само един. Съобщават му, че войната току що е приключила и завладяната позиция, за която момчетата са платили със живота си, вече е ненужна. Филмът завършва с тъжната констатация, че войниците са загинали борейки се за държава, която само след две години ще бъде заличена, Съветския Съюз. Както и с една жизнеутвърждаваща — че са спечелили своята война, тази в душите им…

image

Най-скъпият пиротехнически ефект в продукцията – самолетна катастрофа.

Безспорните качества на този филм трябва да се търсят не в историческата точност и даже не в патриотизма, а в прекрасното изграждане на образите и взаимоотношенията между тях. Отдавна не бях слушал толкова правдиви и истински диалози между весели млади хора, които понякога леко се посдърпват, обичат да си пийват от време на време и да обсъждат местното момиче на полка – Белоснежка***. Как да не съчувстваш на тези герои, как да не се ядосваш при вида на безсмислената им гибел. Това е и основното послание на кинолентата — колко е безсмислена и жестока войната.

(Снимки: Интернет).
--
* „Они сражались за родину”, реж. Сергей Бондарчук.
** или може би „Украинецът”, това е смисълът на руското „Хохол”.
*** Белоснежка не е никак красива, но пък е единственото младо женско същество наоколо.

Разгледайте и форума на dnes.bg за филми и кино.


Тагове:   филм,   Афганистан,   направен,


Гласувай:
1



1. kolibri - филма
18.10.2006 21:48
е невероятно добър, направо кърти мивки (ако може така да се каже за филм). Който още не го е гледал да гледа. МИР
цитирай
2. jean - Сценарий на филма (на руски език)
19.10.2006 10:45
http://www.moskvam.ru/2005/04/korotkov.htm

цитирай
3. pazzo - Да бе,
19.10.2006 12:38
не разбрах какво му е новото. Аз го гледах преди около 6-7 месеца. Иначе филма определено си струва.
цитирай
4. jean - Новото е, че излиза и по кинотеатри.
19.10.2006 13:20
Новото е, че излиза и по кинотеатри.
цитирай
5. pazzo - Мисля че си заслужава да
19.10.2006 14:14
се гледа на кино. Въздействието е доста по-силно.
цитирай
6. nejnostava - ...
15.05.2007 14:38
аз сега чета книгата... страхотно е
цитирай
7. nejnostava - ...
15.05.2007 14:44
аз сега чета книгата... страхотно е
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jean
Категория: Новини
Прочетен: 169182
Постинги: 34
Коментари: 56
Гласове: 285
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031