Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2011 11:16 - Какви послания ни оставиха братя Стругацки ?
Автор: universalnite1neo Категория: Хоби   
Прочетен: 12076 Коментари: 14 Гласове:
51


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Дойде момент да направя кратък анализ на посланията , които направиха Аркадий и Борис Стругацки в 2 от романите , които публикувах редовно - "Трудно е да бъдеш бог" и "Обитаемият остров" .
    Тези романи спадат към антиутопията. Антиутопия (също Дистопия) е общество, което е нежелано по ред причини. Думата е създадена като антоним на утопия и обикновено се използва за описване на въображаемо общество, където сегашните обществени тенденции се превръщат в кошмарни крайности...
    Стругацки са използвали този начин за предаване на определени истини съобразно условията , в които са творили.
    При внимателно четене между редовете в двете книги се осъзнават : наличието на задкулисен, илюминатски елит ( Светият орден в "Трудно е да бъдеш бог" и Огненосните творци в "Обитаемият остров" ) ; представени са и дошлите от други цивилизации доброволци, които помагат по различни начини на хората да осъзнаят в какъв затвор обитават ( Дон Румата , дон Кондор и дон Гуг от "Трудно е да бъдеш бог" и Максим Камерер от "Обитаемият остров" ).
    Сега да разгледам детайлите по романи :

image 

"Трудно е да бъдеш бог" :


- Още в началото има реплика на главния герой дон Румата, която е сигнална : "Всичко, което поне мъничко се издига над средното сиво равнище, се оказва под заплаха. Чуйте ме, дон Кондор, това не са емоции, а факти. Ако си умен, образован, ако се съмняваш и говориш не като другите, дори ако не пиеш вино, вече си застрашен. Всеки кръчмар има право да те пребие дори до смърт. Стотици и хиляди хора са обявени извън закона"


- Картината на обусловеността ( Вечерен Арканар и разсъжденията на средностатистическите граждани )


- Сляпата , насадена вяра във върховенството на закона ( Отец Кин при посещението на Румата в Патриотичното училище )


- Изпитанието за доброволеца и добре познатата психология " Всеки за себе си , Бог за всички" ( Срещата на Румата с ковача Кикус и разсъжденията му )


- Здравите корени на традициите, пречещи да се прогресира истински ( Разсъжденията на Румата как няма сила, която да изтръгне хората от обичайните им интереси )


- Всемогъществото на сивата бюрокрация ( Която е неизменен атрибут на всяка авторитарна власт )


- Запитване от вида "Къде съм попаднал ?" ( Румата е дошъл , за да обича хората , а под натиска на сивотата има опасност да забрави за това )


- Безнадеждната пасивност на огромното мнозинство ( Разсъжденията на Румата как само малка част могат да бъдат реално спасени от задаващото се унищожение )


- Образът на вечния бунтовник за свобода и справедливост ( Арата )


- По-голяма далновидност за развоя на събитията , която обаче и унижава по свой начин носителя й ( Разговорът между Румата и Арата )


- Хуманизъм на изпитание ( Размислите на Румата за нуждата от непрекъснато презакаляване )


- Как изглежда една истинска Личност в матричните затворени условия ( Доктор Будах , чието единствено богатство са книгите - носител на познание )


- Непреходните представители на лицемерието и низостта ( Венцехваленето на дон Реба от дон Тамео след преврата )


- Извечните истини за хода на еволюцията ( Разговорът между Румата и Будах )


- Честите съвещания между доброволците с цел намиране на варианти за действия ( Срещите между Румата , Кондор и Гуг )


- Класическото противопоставяне между зомби-интелекта от илюминатски вид и доброволческото съзнание ( Дон Реба срещу дон Румата )


- Образът на криминалните черноработници , които биват използвани за мръсна работа и след това - ликвидирани ( Вага Колелото и неговата армия )


- Опасността от диктатура на религиозна основа ( Разсъжденията на Румата след преврата за Светия Орден )


- Образът на чистата и извираща от душата любов ( Кира )

image

"Обитаемият остров" :


- На първо място слагам описанието на пси-излъчвателите, чрез които хората биват контролирани ( В романа направено от Зеф в разговор с Максим )


- Неизменните представители на властта и оцеляването чрез съпротива ( Неизвестните Отци и дегенератите )


- Познат сив свят ( Размислите на Максим " Задушен свят . Неблагополучен, болезнен ...." )


- Тежестта на матрицата в казармен вариант ( Сутрешните строявания на плаца и пеенето на марша )


- Различните не са на почит никъде ( Размислите на Максим за ГСТ )


- Голямата разлика в познанието за Сътворението ( Рисунката на Максим за Сферата на Света )


- Сблъсъкът в ценностните системи ( Когато в началото Максим показва, че идва с мир , а е посрещнат враждебно от местен червенобрад жител )


- Отчетливите пропасти според развитието на различните цивилизации ( Максим се учудва на съществуващата детска престъпност и на социалните осигуровки )


- Смъртта не може да осакати до такава степен човека . Животът осакатява ( При бягството на Максим на юг )


- Преобръщане на смятани за непоклатими ценности ( Разсъжденията на Гай "Цял живот съм в строя , винаги знаехме кое как е .... но на , дойде той .... и като погледнеш наистина - навсякъде грознота ... " )


- Идеалът за свободен духовно и физически човек, който трябва все отнякъде да започне с реализация ( Разговорът на Максим с Магьосника )


- Какъв свят сте съсипали ( Максим към Гай в изоставената подводница )


- Силата е у всеки от нас, трябва да бъде изявена ( Разсъжденията на Максим във влака на път за фронта )


- Повече от силното заключение , че никъде не живеят по-глупаво от Обитаемият остров ( Финалната глава )






За финал - предлагам едно интервю с Аркадий Стругацки ( " Они придут ! " ) . Ако се изслуша внимателно ще стане ясно, че той знае за съществувалите контакти дотогава между земляните и другите цивилизации и дори предупреждава за недоброжелателните такива !








Гласувай:
51



1. virgo - привет братче :)
26.12.2011 11:50
<3<3<3толкова съвременно и истинско....благо даря братче <3<3<3
цитирай
2. universalnite1neo - Ре 1. virgo
26.12.2011 11:54
:) Привет , сестриче !
Време си беше - надявам се да е точно на място ! <3 <3 <3
цитирай
3. yotovava - В Прогресорите и странниците
26.12.2011 13:57
има още едно велико послание - а имено, че израстването е свързано със скъсване с миналото и конфликт с бъдещето - миналото вече е досадно и на ниско ниво, бъдещето е неразбираемо, а и не ни приема.

Цитирам по памет:
- Как гледате на нас?
- Като на деца...
цитирай
4. universalnite1neo - Ре 3. yotovava
26.12.2011 14:11
:) Привет , Валя !
Благодаря , това бе едно много хубаво напомняне от друго чудесно произведение на братята ! И колко още има ... Умишлено тук не съм разгледал посланията в "Понеделник започва в събота" , защото прецених, че са прекалено "висока топка" . Все пак ето едно от тях за пример : "Както е известно, отвън институтът изглеждаше двуетажен. Всъщност той имаше най-малко дванадесет етажа. По-нагоре от дванадесетия чисто и просто никога не бях се качвал, защото постоянно поправяха асансьора, а пък още не умеех да летя. Фасадата с десет прозореца, както повечето фасади, също беше зрителна измама." - тук се казва : 12 нива на Мирозданието .... а може би повече ?
Поздрави ! :)
цитирай
5. monaliza121 - Честито Рождество Христово, Нео!
26.12.2011 15:13
Чистата и извиращата от душата любов ще попречи на живота да осакатява.:))
Здраве и радостни дни! Бог дати помага и закриля!:))
цитирай
6. universalnite1neo - Ре 5. monaliza121
26.12.2011 15:26
:) Привет , Мона Лиза !
Благодаря ти , много сърдечно послание , в което Христос и Христовото съзнание символизират изначалната Любов ! От сърце ти пожелавам още повече Любов, Мъдрост и Хармония ! :)
цитирай
7. zoqsun - Истините са едни, те са вечни, ка...
26.12.2011 15:39
Истините са едни ,те са вечни ,каквото и да хвърлят върху тях ,както и да ги заклеймяват ,ИСТИНИТЕ СА НЕИЗМЕННИ ,а братя Стругацки ни дават такива жокери ,в лабиринта към тях ,благодаря братче ....Още повече Любов ти желая ,както казва Учителя "Любовта ще спаси света " а аз го допълвам ...Любовта вече спасява света !!!!......това е истината ,Стругацки и Учителя трябва да се гордеят с нас !!! :))) <3
цитирай
8. universalnite1neo - Ре 7. zoqsun
26.12.2011 15:56
:) Привет , Зоичка !
Както обичайно от теб се излъчва Любов и Позитивност ( доста дефицитни за заобикалящия ни свят ) . Чудесно е, че оценяваш и тези ценни жокери на Стругацки , даващи така нужните ориентири за търсещите . Благодаря ти , бъди все такава <3 <3 <3
цитирай
9. lyubomircholakov - Поздравления за постинга и въобще ...
26.12.2011 22:51
Поздравления за постинга и въобще за темата! Любопитно ми е какво Ви е мнението за повестта на братя Стругацки "Далечната планета" ("Далекая Радуга") - на български излезе под това заглавие, мисля през 1968 г. с великолепен превод на Нина Левенсон в един том с "Трудно е да бъдеш бог" - за мен лично най-добрият превод въобще на Стругацки (на български, разбира се). Разбира се, може да обсъждаме надълго и нашироко германо-руската филмова екранизация на "Трудно е да бъдеш бог" - един от най-философските романи въобще в научната фантастика. Но, така или иначе, факт е, че, заедно със Станислав Лем, братя Стругацки остават най-големите фантасти на Източна Европа, а това означава - и в световната НФ-литература. Още веднъж си позволявам да Ви поздравя за интереса ви към тези автори!
цитирай
10. universalnite1neo - Ре 9. lyubomircholakov
26.12.2011 23:43
:) Привет и благодаря !
Надявам се, че съм успял да събудя интерес към творчеството на Стругацки . Времето ще покаже доколко съм успял тук :)
"Далечната планета" - също дава ценни послания , безспорно над всичко се откроява прозрението на Камил - човекът не може да стане безчувстена машина . Това поражда и много въпроси относно стремежа към създаване на изкуствен разум . А дали това не се отнася точно и за нашето съвремие ? Правя съпоставка с един крайно интересен документ - "Тихи оръжия за безшумни войни" . А в моите тълкувания винаги се спирам и на "Понеделник започва в събота" . Там откривам свързващи елементи , които изясняват още по-добре какво представляват създателите на реалността , или както са известни иначе - божествата . Материализация и изкуствен интелект , отдел "Линейно щастие" , паралелните двойници – Янус Полуектович и ... още много неща ! :) Наистина темата е необятна .
цитирай
11. born - Вашият постинг ме накара да се за...
27.12.2011 10:44
Вашият постинг ме накара да се замисля, доколко съвременна България на абсурда се доближава до ужасите на обществата, описани в двата романа.
цитирай
12. universalnite1neo - Ре 11. alav
28.12.2011 16:40
:) Привет !
Философия и знания - така определям тяхното творчество . Поздрави и хубави дни ! :)
цитирай
13. universalnite1neo - Ре 12. born
28.12.2011 16:41
Защо само България ? Както се вижда - целият свят напомня за описаното в романите ...
цитирай
14. malchaniaotnadejda7 - Скъпи Нео, благодаря за споделеното!
28.12.2011 16:44
Това, което най-силно те е впечатлило от Аркадий и Борис Стругацки в "Трудно е да бъдеш бог" и "Обитаемият остров". Наистина не само си заслужаваше новия прочит, но лично на мен ми помогна, като подсили вярата ми в "Идеалът за свободен духовно и физически човек, който трябва все отнякъде да започне с реализация ( Разговорът на Максим с Магьосника )". Радостни новогодишни дни, желая ти истинска Нова година и.. да бъдеш!:) Такъв, какъвто си. Весело посрещане!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite1neo
Категория: Хоби
Прочетен: 1931625
Постинги: 148
Коментари: 2421
Гласове: 10700
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930